Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2

Michaela Učňová

Naše babičky byly přebornice v tom, jak doma využít doslova všechno, co se urodilo na zahradě a na poli, co vyprodukovalo hospodářství a co bylo uloženo v zásobách na zimu. A když bylo potřeba, dokázaly uvařit chutné jídlo ze skromných zásob.

Naučte se to i vy a pojďte s námi připravovat ozdravující polévky, výživné pokrmy a lahodné moučníky, a to třeba i ze dvou tří surovin. Pokud by vám snad něco doma chybělo, jistě vám s tím pomohou šikovné babičkovské náhražky, uzdravit se můžete s bylinkami nebo domácím lékařem. Upečte si jablečné hnětynky, vypěstujte si jahody ve slámě, nasbírejte mateřídoušku či puškvorec a naložte se do kopřivové koupele!

A to není vše. S pokračováním úspěšného titulu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, které opět vzniklo podle stejnojmenného pořadu, se naučíte vykrmovat čuníky, chovat včelky i zapřahat koníky. Zjistíte něco o starých odrůdách ovoce, zakládání sadu i ošetřování stromů bez chemie. Tohle všechno naši předkové uměli… a nyní to můžete umět také vy!

Recenze a články

Lidé ze starších generací si zvykli vést svou domácnost tak, aby byli soběstační a zužitkovali všechno. V letech, kdy bylo potřeba se uskromnit, vznikla spousta dobrých nápadů. Dnes máme kolem sebe veškerý komfort a začalo se nám stýskat po hřejivém pocitu, že jsme něco zvládli vyrobit, a také po domácích chutích a vůních, které mají mnohem větší intenzitu. Přesně tohle si mohli užít diváci pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, jehož druhá část právě vychází knižně.

Také vás někdy napadlo, že všechny ty instantní, předvařené, zmražené a urychlené výrobky nás vlastně připraví o čas, který bychom si mohli užít? Čas, který je třeba dát životu, aby přirozeně zrál?

Věčně živým tématem moderní doby jsou nejrůznější diety, výživné ingredience, zaručeně zdravé polotovary a moderní postupy úpravy potravin. Přitom stačí tak málo - znovuobjevit životadárnou sílu přírodních produktů, tradic a umu našich předků a umět využívat bohatství nabízeného přírodou.

Archiv

Kontaktní formulář