Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Michaela Učňová

Naši předkové byli velice soběstační a dokázali by si v krizových situacích poradit lépe než dnešní člověk, přestože měli mnohem méně techniky, léků, oblečení i potravin. Neplýtvali zdroji a žili více v souladu s přírodou. Praktické dovednosti, které se předávaly z generace na generaci byly často tím nejcennějším, co do života dostali.

Naučte se podle léty osvědčených rad vyrobit si kvásek na chleba, starat se o domácí zvířata, používat sezónní potraviny. Zatočte pomocí bylinek s nachlazením i pocuchanými nervy. Všechny tyto činnosti vyžadují čas, ale zjistíte, že se mohou stát tak trochu dobrodružnou formou odpočinku, tak si je náležitě užijte!

Když se řekne „dědeček a babička“, většina z nás si vybaví vzpomínky z dětství, klid a pohodu. Ne náhodou v nás kuchyně provoněná nedělním obědem a praskající oheň v kamnech vyvolávaly pocit blaženosti. Příprava takové atmosféry vyžadovala spoustu práce i času, ale rozhodně bylo na co se těšit. Pokud máte pocit, že se vám po ní stýská a rádi byste se vrátili o krok zpátky k tradicím a přírodě, stačí otevřít knihu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Moderátoři Tereza Hátleová, Petr Pěknic a Simona Berková, známá z pořadu Kouzelné bylinky, podnikají výlety do starých časů a zkoušejí nápady, které už téměř zmizely v propadlišti dějin. Přidávají i několik vlastních rodinných receptů.

Tato kniha vznikla podle divácky oblíbeného pořadu České televize a přináší nejen úspěšné návody a postupy z televizní obrazovky, ale i spoustu tipů a receptů navíc. Dopřejte si energii z darů přírody, připomeňte si důvtip našich babiček!

Recenze a články

Vepř

Poctivý řízek z přeštického vepřového, pečený v troubě tak, jak jej připravovaly naše babičky. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků.

Klas a zrno

Naši předkové stovky let dobývali zrno z klasů za pomoci své síly a cepů. Teprve relativně nedávno přišel převratný vynález: mlátička. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků.

Krajané

Šest českých vesnic v Rumunsku. Jedno z posledních míst, kde naši lidé dokážou hospodařit a žít téměř soběstačně. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků.

Ovoce

Angreštová polévka a císařský trhanec s jablky a hruškami, aneb jak si naše babičky dokázaly poradit s ovocnou úrodou. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků.

Archiv

Kontaktní formulář